Informacje dla rodziców - Jadłospisy

Menu 2025-09-15 - 2025-09-19

Poniedziałek

Śniadanie:

Ser żółty – plastry, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)

Obiad:

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (zabielany) (1,7,9)

Danie główne: Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, zielony ogórek

w sosie vinegret, woda z cytryną (1,3)

Podwieczorek:

Kaszka manna na mleku z sokiem owocowym, owoc (1,7)

 

Wtorek

Śniadanie:

Szynka wieprzowa, twarożek z rzodkiewką, warzywo, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowa z kaszą jaglaną (zabielana) (7)

Danie główne: Panierowany paluch z piersi kurczaka, ziemniaki, buraki, kompot (1,3)

Podwieczorek:

Babka „Zebra”,  szklanka mleka, owoc (1,3,7

 

Środa

Śniadanie:

Szynka drobiowa, pasta warzywna z białym serem, warzywo, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,7)

Obiad:

Zupa: Krem z pomidorów i papryki z dodatkiem bazylii, grzanki (1,7)

Danie główne: Knedle z jagodami, masłem i jogurtem naturalnym, woda z cytryną i pomarańczą (1,3,7)

Podwieczorek:

Serek typu Almette, warzywo, masło, chleb graham, herbata (1,7)

 

Czwartek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini,

herbata, owoc (1,7)

Obiad:

Zupa: Ziemniaczana z warzywami (zabielana) (7)

Danie główne: Makaron w sosie serowym a’la carbonara z szynką, brokułem i natką pietruszki,

kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Mus owocowy, biszkopty (1,3)

 

Piątek

Śniadanie:

Ser żółty – salami, pasztet wieprzowy, warzywo, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem i warzywami (1,3,9)

Danie główne: Paluszki z fileta rybnego, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką,

woda z cytryną (4)

Podwieczorek:

Jogurt naturalny z Muesli i miksowanymi owocami (1,7,8)

 

 Menu  BM/K ; 

NIE MOŻE ;  białko mleka krowiego (pochodne mleka)

Poniedziałek

Śniadanie:

Ser żółty wegański – plastry, warzywo, omega3, chleb wiejski, herbata

Obiad:

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (zabielana śmietaną wegańską)

Danie główne: Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, zielony ogórek

w sosie vinegret, woda z cytryną

Podwieczorek:

Kaszka manna na mleku roślinnym z sokiem owocowym, owoc

 

Wtorek

Śniadanie:

Szynka drobiowa, humus warzywny, warzywo, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata

Obiad:

Zupa: Kalafiorowa z kaszą jaglaną (zabielana śmietaną wegańską)

Danie główne: Panierowany paluch z piersi kurczaka, ziemniaki, buraki, kompot

Podwieczorek:

  Babka „Zebra”,  szklanka mleka roślinnego, owoc

 

Środa

Śniadanie:

Szynka drobiowa, pasta warzywna, warzywo, omega3, chleb kukurydziany, herbata

 Obiad:

Zupa: Krem z pomidorów i papryki z dodatkiem bazylii, grzanki

Danie główne: Knedle z jagodami, masłem roślinnym, woda z cytryną i pomarańczą

Podwieczorek:

Pasztet drobiowy, warzywo, omega3, chleb graham, herbata

 

Czwartek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku roślinnym, dżem owocowy (niskosłodzony), omega3, bułka grahamka – mini,

herbata, owoc

Obiad:

Zupa: Ziemniaczana z warzywami (zabielana śmietaną wegańską)

Danie główne: Makaron w sosie śmietanowym na śmietanie wegańskiej z szynką, brokułem i natką pietruszki,

kompot

Podwieczorek:

Mus owocowy, biszkopty

 

Piątek

Śniadanie:

Ser żółty wegański, pasztet drobiowy, warzywo, omega3, chleb wieloziarnisty, herbata

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem i warzywami

Danie główne: Paluszki z fileta rybnego, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką,

woda z cytryną

Podwieczorek:

Kaszka manna z owocami, pałeczki kukurydziane

 

 

Zupy i sosy zabielane śmietaną wegańską

Życzymy SMACZNEGO!!! J